De Praktijkondersteuner-Somatiek (POH-S) is een speciaal opgeleide verpleegkundige die allerlei taken van de huisarts kan overnemen.
- Diabetesspreekuur afgewisseld met de praktijkondersteuner en huisarts,
- Astma/COPD spreekuur met het maken van een longfunctie,
- Hypertensiespreekuur,
- Stoppen met roken.
- Ouderenzorg
De praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) is een speciaal opgeleide verpleegkundige die u kan helpen bij allerlei niet-lichamelijke klachten.
- Overspannen / burn out,
- Depressieve klachten,
- Werkgerelateerde problematiek,
- Lichamelijk niet duidelijk verklaarde moeheid.
Er is overleg met de huisartsen en zo nodig wordt verwezen naar een deskundig specialist.
De praktijkondersteuner GGZ Jeugd (POH-GGZ Jeugd)
De POH-GGZ jeugd verleent zorg aan cliënten van 0-18 jaar met psychische klachten. Je kunt hierbij denken aan somberheid, (faal)angst, concentratieproblemen, emotieregulatie problemen, slaapproblemen, zelfbeeld, dwangklachten en psychosomatische klachten (vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn).
Ouders/verzorgers kunnen terecht bij de POH-GGZ jeugd voor opvoedvragen of als er sprake is van gezinsproblematiek. De POH-GGZ jeugd werkt samen met het lokale (zorg)netwerk zoals scholen, CJG, maatschappelijk werk en Team Jeugd en Gezin. Hierdoor kan passende hulp snel ingezet worden en indien nodig een doorverwijzing naar de tweede lijnszorg zoals de SGGZ.
Physician Assistant (PA)
De P.A. is een gezondheidsmedewerker op HBO MASTER-niveau en ondersteunt de huisarts door zelfstandig medische taken te verrichten.
De Physician Assistant heeft als taak het diagnosticeren en behandelen van alle aandoeningen die in de huisartsenpraktijk voorkomen. Hierbij vindt supervisie plaats door de huisarts.
Verpleegkundig specialist (VS)
Een verpleegkundig specialist, in het verleden nurse practitioner geheten, is een verpleegkundige die een aanvullende opleiding heeft gevolgd om zelfstandig bevoegd te worden als behandelaar binnen een bepaald vakgebied. Een verpleegkundig specialist ziet patiënten zelfstandig en mag zelf diagnosticeren, behandelen, medicatie voorschrijven en een aantal voorbehouden handelingen. De verpleegkundig specialist neemt hierbij taken over van een medisch specialist.
Een verpleegkundig specialist voert zelfstandig medische handelingen en verrichtingen uit. Hij moet echter zelf, net als iedere zorgverlener, afwegen of hij voldoende ervaren (bekwaam) is hiervoor. De verpleegkundig specialist is namelijk zelf verantwoordelijk voor zijn eigen handelen. Voor veel patiënten kan de verpleegkundig specialist het enige of voornaamste aanspreekpunt zijn. De medisch specialist blijft echter eindverantwoordelijke voor de zorg aan een patiënt.