Wat is lichttherapie?
Lichttherapie is een behandeling met licht die de biologische klok via de ogen beïnvloedt. Belangrijk is dat de behandeling vroeg in de ochtend wordt toegepast, zodat de biologische klok een signaal krijgt dat de dag is begonnen. Het licht maakt je alerter en het onderdrukt het hormoon melatonine in de hersenen. Melatonine zorgt ervoor dat het lichaam ‘s avonds een signaal krijgt om in ruststand te gaan. Lichttherapie werkt herstellend voor je biologische klok.
Voor wie?
Lichttherapie kan bij verschillende (psychische) problemen worden toegepast, onder andere bij winterdepressie en slaapproblemen. De lichttherapie kan in combinatie met andere therapieën gegeven worden.
Bijwerkingen
Lichttherapie is niet schadelijk en heeft bijna geen bijwerkingen. De meest genoemde klachten zijn: hoofdpijn, misselijkheid en vermoeide ogen. Ze zijn doorgaans minimaal en gaan vanzelf weer over.
Afspraak maken?
Wilt u weten of lichttherapie geschikt is voor u? Dan kunt u een afspraak maken met Marja Spuij (POH-GGZ) voor een intakegesprek. Dit gesprek duurt ongeveer een half uur.
Tijdens het intakegesprek krijgt u informatie over de lichttherapie en wordt er een vragenlijst afgenomen. Vervolgens wordt met u besproken of deze therapie geschikt voor u is.
Als dat zo is, zal er samen met u een plan van aanpak worden gemaakt.
Hoe gaat het verder?
Gedurende minimaal 5 werkdagen achtereen zit u in de huisartsenpraktijk voor 09:00 uur een half uur voor een lichtlamp. Daarna kunt u gewoon weer weg. Na die 5 dagen wordt met u het effect besproken en beoordeeld of wellicht een vervolg van 5 dagen gewenst is.
Zijn er kosten aan verbonden?
Lichttherapie valt binnen de basiszorgverzekering en is dus gratis.